Mit første foredrag var en succesfuld fiasko!

Mit første foredrag var en succesfuld fiasko!

Det er efterhånden meget længe siden, jeg har været aktiv her på bloggen. Men det er du ligeglad med at høre om, så jeg er ligeglad med at fortælle om det. Moving on.

Foredrag

I torsdags, d. 6. november, holdte jeg mit allerførste foredrag nogensinde. Sådan rigtigt. Jeg blev kontaktet af UU Vestsjælland (Ungdommens Uddannelsesvejledning) for 1-2 måneder siden. De spurgte, om jeg kunne tænke mig at komme og fortælle historien om mine ture ind og ud af folkeskolen og uddannelsessystemet.

Foredraget var en del af et 4-afteners kursus for forældre til børn og unge i 8.-9. klasses-alderen. Jeg skulle komme og fortælle min historie den aften, hvor det ville handle om frafald. Meget passende.

Nul struktur og maksimalt rod

Jeg er hverken rutineret eller god til at stille mig op foran større forsamlinger og åbne mig op. Og på denne aften ville der altså være op til 100 fremmede voksne, som skulle se på mig, høre på mig, og ikke mindst få del i min personlige historie – på godt og ondt. Super smart, Mads.

Det var meget grænseoverskridende at sige ja tak til at komme. Men samtidig kunne jeg også bare mærke, at jeg virkelig følte, jeg havde noget at fortælle og bidrage med. Jeg har gennemgået en hel del ting, som mange af disse forældres børn måske også gennemgår lige nu.ustruktureret

Så jeg takkede ja til at komme, og begyndte at brainstorme på mit relativt korte foredrag. Det skal siges, at jeg kun fik stillet 25 minutter til rådighed, hvilket pressede mig helt enormt. Jeg fik reflekteret godt og grundigt over de sidste 10 års tid af mit liv, og jeg begyndte at skrive nogle overordnede punkter ned.

Men da jeg så spankulerede alene rundt på kontoret i ugerne op til, for at øve mig, gik det op for mig, at 10 års historie og 25 minutters taletid bare slet ikke gik op. I hvert fald ikke for mig. Derfor blev det hele selvfølgelig også en omgang blandet og ustruktureret skvuddermudder.

Da det blev torsdag aften, og jeg endelig skulle op på scenen foran de mange mennesker og dele min historie, så endte det hele også bare med at blive én, stor omgang rod. De få ting, jeg trods alt havde aftalt nogenlunde med mig selv at skulle fortælle om, blev enten glemt, skiftet ud, eller jeg begyndte pludselig at snakke i en helt anden retning.

Når enden er god..

Jeg kan næsten ikke huske, hvilke ting jeg fik fortalt om, og hvilke jeg glemte, eller noget som helst. Jeg rystede nærmest hele vejen igennem de 25-30 minutter. Jeg sidder også og begynder at ryste så småt lige nu, imens jeg skriver det her.

Men det var fedt! Det var faktisk en rigtig god oplevelse alligevel – af flere årsager. For det første kom der en håndfuld forældre op til mig bagefter, og de roste mig. De sagde, at det var flot, at jeg havde ramt noget helt rigtigt i forhold til deres egne børn, og de takkede mig for en god historie.

For det andet blev jeg bekræftet i, at det var super angstprovokerende og svært at stille mig op på den forbandede scene og fyre den af foran så mange fremmede mennesker, MEN at det omvendt var lige så stort og fantastisk at gennemføre det.

Det var en lettelse og et enormt skulderklap, og jeg havde faktisk lovet mig selv, at hvis jeg overlevede den torsdag aften og kom ud på den anden side med et bare nogenlunde positivt resultat, så ville jeg gøre mere ud af dette. Jeg ville begynde at udvikle et mere gennemarbejdet, gennemtænkt og velforberedt foredrag, som jeg så ville kunne tilbyde til lignende arrangementer fremover.

Og det har jeg også tænkt mig at gøre. Det vil med garanti blive lige så svært og skræmmende næste gang, og næste gang i igen. Men lur mig, om ikke tilfredsstillelsen og den ekstatiske følelse så også vil være lige så stor bagefter.

Det er jeg overbevist om, og det skal der tages action på.

Giv dig selv udfordringer

Til slut vil jeg bare lige give bolden lidt videre. Grib den, hvis du vil.

comfortzone2

Hvis du går rundt og drømmer lidt om at gøre et eller andet, som måske kan være en anelse skræmmende, eller på anden vis provokere din sociale komfortzone, så prøv. Prøv, prøv, prøv! Du skal selvfølgelig ikke bare gå ud og tale foran 10, 100 eller 1.000 mennesker, hvis du hverken har lyst til det eller noget formål med det.

Der findes trods alt indadvendte og udadvendte mennesker, vi er forskellige, og det skal vi selvfølgelig også have lov til at være.

Når det så er sagt, så synes jeg, at du skal give det et forsøg, næste gang du umiddelbart får lyst til at gøre noget, som du faktisk gerne vil, men ikke helt tør.

Og så vil jeg ellers runde indlægget af og sige tusind tak, fordi du læste med! 🙂

Smid meget gerne en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller vil fortælle om egne, lignende erfaring.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Mit første foredrag var en succesfuld fiasko!, 9.3 out of 10 based on 3 ratings

3 kommentarer til “Mit første foredrag var en succesfuld fiasko!

 1. Hej Mads

  Jeg kunne ikke finde den email nogle steder, så jeg skriver lige her.

  Er du interesseret i et lille samarbejde, angående gæsteindlæg?

  Du kan kontakte mig på info@onkelbillig.dk, hvis du er interesseret

  Venlig hilsen Simon Nygård fra http://www.onkelbillig.dk

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Hej vil bare sige at jeg synes det er Super flot og modigt af dig, har selv altid haft svært ved at være i fokus på den måde. Ved ikke om du kender til EFT ( Emotionel freedom technique), men har set adskillige youtube videoer og læst om teknikken.Den kan bla hjælpe på angst og nervøsitet i forbindelse med offentlig fremtræden. Måske du kan bruge det ?? 🙂

  En spænende blog du har, har allerde lært en masse 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
  • Hej Ina

   Tak for din kommentar! Ja, det var bestemt også meget grænseoverskridende for mig.

   Nej, jeg har aldrig hørt om EFT før nu. Jeg vil da tjekke det ud – lyder spændende. 🙂

   Og mange tak for din kompliment; det er altid sjovt at se, når andre rent faktisk læser det, jeg skriver. 😉

   Dbh

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

Skriv en kommentar