Check eller smæk? Kontrollér din forskudsopgørelse hos SKAT

Check eller smæk? Kontrollér din forskudsopgørelse hos SKAT

Rigtig mange unge mennesker venter hvert forår spændt på, om de mon får penge retur fra SKAT, eller om de modtager en grim og grum regning. Men du kan faktisk selv styre, hvor mange penge du vil have tilbage, eller tilsvarende betale til SKAT.

I dette indlæg forsøger jeg at klæde dig på til at forstå og styre de mest basale ting i din forskudsopgørelse – nemlig din løn og din SU.

Forskudsopgørelse

Du indtaster selv din årlige indkomst

Når du er logget ind på din personlige side på SKATs hjemmeside, så skal du klikke dig ind under ”Ret forskudsopgørelse”. Der vil være en masse forskellige felter om fradrag, renter osv. Men lige nu skal du ikke bekymre dig om disse, da vi tager udgangspunkt i din ”normale” indkomst.

Ret din forskudsopgørelse og undgå at betale for meget i SKATPå billedet ser du et eksempel. Klik på billedet for at forstørre.

Du skal sætte dig ned og finde ud af, hvad din årlige indkomst ligger på, og derefter indtaste den i de rette felter. Som ungt mennesker vil du typisk have en eller to af følgende to indtægtskilder: Arbejde og SU.

Du skal indtaste din lønindkomst i feltet ”Lønindkomst mv.” under rubrik 10 (rød markering på billedet), og din SU-indkomst i feltet ”Stipendier fra SU” under rubrik 306 (blå markering på billedet).

Vær opmærksom på, at du skal indtaste din bruttoindkomst (før SKAT).

For os unge mennesker kan det dog være lidt vanskeligt at gennemskue det præcise tal for vores indkomst, da vi oftest oplever at have forskellige og varierende indkomster i løbet af et helt år.

Det kan være, at du modtager SU hele året, og så er det så dejligt nemt. Men det kan også sagtens være, at du kun modtager SU i 20 uger (ca. 5 måneder (f.eks. ved et grundforløb på en erhvervsskole)), eller at du pludselig springer væk fra en uddannelse og derfor ikke kommer til at modtage den forventede årlige mængde SU alligevel.

Derudover kan der løbende ske ændringer med din SU, f.eks. hvis du flytter hjemmefra og dermed er berettiget til en højere SU-sats.

Hvis du allerede nu er ved at rive dig selv i året af ren og skær frustration og forvirring, så frygt ej – det er slet ikke så slemt endda.

Behov for hjælp med privatøkonomien og dit boliglån? Få et uforpligtende tilbud her:

Få hjælp til dit boliglån

Udregn din årlige indkomst

Hvis du har et job nu, så skal du medregne din årlige indkomst fra det (eller de) job. Beløbet vil typisk fremgå af den lønseddel, som du modtager månedligt, hver 14. dag, eller hvor ofte du nu modtager dine lønsedler.

Husk at kigge på det beløb, som fremgår før AM-bidrag og SKAT (bruttoindkomst (det højeste tal på sedlen)). Alt efter arbejdsgiver og situation er der nogen, som modtager deres lønseddel i deres e-boks.

Hvis du har en fast månedlig indkomst fra dit job, så ganger du bare din månedlige bruttoindkomst med årets 12 måneder – så har du det beløb, du skal indtaste i din forskudsopgørelse.

Hov, vent lige lidt! Hvad med SU?

Ja.. SU’en skal selvfølgelig også tages med i regnskabet, så det kigger vi lige på. På samme måde som med din arbejdsløn, så skal du også opgive din årlige SU-indkomst før SKAT.

For udeboende vil det månedlige beløb typisk ligge på ca. 5.600 kr., og det kan selvfølgelig variere afhængig af, om du er ude- eller hjemmeboende, om du har børn osv.

Hvis du er i tvivl om din månedlige og årlige bruttoindkomst fra SU, så kan du logge ind på “minSU” på SUs hjemmeside. Klik på ”SU-oversigt” i menuen i venstre side. Nu får du en oversigt, som viser din indkomst fra SU for hele året.

Se din årlige indkomst fra SU og ret din forskudsopgørelsePå billedet ser du et eksempel. Klik på billedet for at forstørre.

Hvis du ved, at du skal gå i skole hele året, og derfor også modtage SU hele året, så skal du bruge det beløb, som er anvist i feltet ”I alt” under kolonnen ”SU brutto” (blå markering på billedet).

Hvis du derimod ved, at du kun skal gå i skole i 20 uger, f.eks. ved et grundforløb (ca. 5 måneder), og dermed kun skal modtage SU i den periode, så skal du lægge tallene sammen fra de aktuelle måneder (rød markering på billedet).

Vær opmærksom på, at SU-lån ikke skal medregnes i din årlige indkomst. Så hvis du modtager SU-lån ved siden af din normale SU, så skal du overhovedet ikke regne den med ind i din forskudsopgørelse.

Vær i øvrigt opmærksom på, at SU er en forudbetalt ydelse. Det vil sige, at hvis du påbegynder en uddannelse den 1. januar, så vil du også få udbetalt din SU for januar måned den 1. januar. Omvendt betyder det også, at hvis du afslutter din uddannelse i maj, og ikke får afmeldt din SU fra maj af, så vil du også få udbetalt SU for juni den 1. juni (men den er du jo ikke berettiget til, da du afsluttede dit grundforløb i maj). Dette medfører, at du skal betale SU-udbetalingen for juni tilbage.

Ret din forskudsopgørelse

Nu ved du, hvor mange penge du får i løbet af hele året fra henholdsvis arbejde og SU. Læg de to beløb sammen – og vupti – nu har du endelige beløb, som skal indtastes i de to felter. Til sidst scroller du ned i bunden af siden og klikker ”Fortsæt” og derefter ”Godkend”.

Så enkelt er det rent faktisk at rette i din forskudsopgørelse.

Hvad gør jeg, hvis min indkomst ændrer sig i løbet af året?

Som nævnt længere oppe, så er der altid den risiko, at din indkomst vil ændre sig i løbet af året. Det er dog imidlertid ikke så slemt igen, da du altid – hele året rundt – kan logge ind og rette til i din forskudsopgørelse igen og igen.

Hvis du f.eks. har oplyst i din forskudsopgørelse, at du kommer til at tjene 100.000 kroner fra dit arbejde i løbet af året, men mister eller opsiger jobbet halvvejs igennem året, så kan du hurtigt ændre det. Du skal bare ændre beløbet i rubrik 10 til det beløb, du rent faktisk nåede at tjene, mens du havde jobbet.

På samme måde kan du ligeså hurtigt logge ind og ændre forskudsopgørelsen igen, hvis du får et nyt job senere på året.

På den måde kan du let holde din forskudsopgørelse opdateret hele tiden.

Brug forskudsopgørelsen som din sparegrisSparegris

Her til slut får du lige et lille cowboytrick.

I starten af indlægget nævnte jeg, at du selv kan styre, hvor mange penge du vil have udbetalt fra SKAT hvert år. Og det kan du faktisk.

Det foregår således, at hvis du indtaster en højere trækprocent inde i din forskudsopgørelse, f.eks. fra 40% til 45%, så vil du komme til at betale mere i SKAT hver måned, men til gengæld får du alle de overskydende penge udbetalt igen året efter.

Der er mange mennesker, som vælger at forhøje deres trækprocent med vilje, netop for at bruge forskudsopgørelsen og SKAT som en slags opsparing.

Du skal blot være opmærksom på, om du rent faktisk får det akkurate beløb udbetalt året efter.

Nu sidder du måske og tænker: ”Hey! Så kan jeg sgu da bare indtaste en lavere trækprocent, end hvad jeg egentlig burde? Så slipper jeg jo for at betale fuld skat hver måned!!”.

.. Ja. Og nej. Det kan du godt, men så får du netop også bare regningen – det populært omtalte skattesmæk – året efter. Ikke sjovt.

Tusind tak, fordi du læste med! Jeg håber, at du fik noget ud af indlægget, og hvis du har nogle spørgsmål eller rettelser, så må du hellere end gerne smide en kommentar herunder :-).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.2/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Check eller smæk? Kontrollér din forskudsopgørelse hos SKAT, 9.2 out of 10 based on 13 ratings

10 kommentarer til “Check eller smæk? Kontrollér din forskudsopgørelse hos SKAT

 1. Pas lige på det med ar bruge skat som opsparing. Hvis man har gæld, kan det bedre betale sig at betale af på den, fremfor at spare op hos skat. Pga renten.
  Boligstøtte har intet med årsopgørelse at gøre. Medmindre der er meget nye regler, som jeg ikke har hørt om 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Hej,
  Jeg er i den situation at jeg desværre har fået et skattesmæk.
  Hvilket jeg er meget overrasket over, da jeg har fået vejledning direkte af SKAT til min forskudsopgørelsen.

  Jeg sagde til SKAT at jeg gerne ville sikre mig at jeg fik penge tilbage, frem for at skulle betale.
  Dertil svarede de mig at jeg skulle sætte min lønindkomst lavere end det jeg regnede med at tjene.

  Deres eksempel var:
  Hvis vi siger at du tjener 100.000 kr. Men du sætter din lønindkomst til 110.000 kr., så får du beskæftigelsesfradrag (ca. 8%) for hele beløbet, altså også for de 10.000 kr. du ikke har tjent. Dvs. at du skylder skat penge for det, altså ca. = 10.000*8% = 800 kr.
  Og omvendt, hvis jeg sætter den lavere vil de skylde mig fradrag for de ekstra 10.000 kr.

  Men til min store overraskelse har jeg nu fået et skattesmæk, selvom jeg har snakket med 2 forskellige personer inde fra SKAT.

  Har de ret? Hvad kan være grunden til at jeg skal betale tilbage?

  Førhen har jeg altid fået penge tilbage, så efter jeg er blevet vejledt af SKAT er det altså gået galt.

  Min familie siger jeg skal sætte den højere end hvad jeg forventer at tjene, hvis jeg vil være sikker på at få penge tilbage.

  Hvad ville du mene?

  På forhånd tak for hjælpen.

  Mvh Frederikke

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Skat skriver på deres hjemmeside:
   Pas på med at sætte din indkomst op. Du kan sandsynligvis heller ikke få ændret din trækprocent ved at sætte din indkomst op. Det fungerer kun, hvis du betaler topskat.
   Er din indkomst på under 337.360 kr., risikerer du at komme til at betale for lidt i skat, hvis du sætter din indkomst op. Det sker, fordi du automatisk vil få et større beskæftigelsesfradrag, end du har ret til.

   https://www.skat.dk/skat.aspx?oId=1788600

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
   • Hej Frederikke

    Du skal huske, at når du sætter din indkomst 10.000 for lidt så betaler du ca. 3500 for lidt i skat, altså med en skatteprocent på 35% som eksempel. Så selvom de “skylder” dig ca. 800 for for lidt udbetalt beskæftigelsesfradrag så skylder du dem stadig 3500-800 = 2700,-

    Giver det mening?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
 3. Hej er stduerende med su. Enelig mor udeboende. Har regnet med at komme til at tjene 25.000 men har tjent 0 kr. Hvor meget kommer jeg til at betale i skat tilbage?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Jeg ligger med den slemme situation at jeg ikke har været inde og ændre min årlige indkomst for 2016, da den startede med at ligge på 23.000 men da jeg fik et ekstra job i slutningen af Februar 2016 og kom op på 90.000 her til slut, betyder det så at jeg får en ordenlig regning fra skat her til Marts 2017 ?
  Ps: jeg har ikke brugt mit skattefradrag for hele 2016 som ligger på ca. 4200. og min træk procent ligger på 41 %

  Glæder mig til svar 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Hvordan kan man sætte sin trækprocent op i forskudsopgørelsen? Jeg kan ikke se hvordan man kan ændre den inde i tastselv?

  Hilsen Kamilla.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. det med at sove trygt, fordi man har tjekket sin forskudsopgørelse passer sku ikke! Sidste år da jeg tjekkede skat.dk så det fint ud. men i år har jeg fået sådan en lås i røven, at jeg er så godt som magtesløs overfor skattesystemets måde at håndtere tingene på! hele året har jeg åbenbart sovet på en tikkende bombe. tak LORTE skat!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Skriv en kommentar